Koning van het Bos

Lino van Karin de Rooy

„De eik wordt wel beschouwd als de koning van het bos. Het krachtige en ruige uiterlijk wordt als mannelijk aangemerkt. De eik komt wat de planten betreft de ereplaats toe die de leeuw en de arend in het dierenrijk bekleden. Niet voor niets heeft de Griekse oppergod Zeus de eik aangenomen als zijn boom der voorzegging. De eik is het symbool van de kracht, macht, schoonheid, verhevenheid, lange levensduur en hoogte, zowel in spirituele als materiele zin.“   (Tekst en lino: Peter Fraanje en Karin de Rooy – Natuurlijk bouwen uit hout.)

De  Oude Eik van Zoelen waaide na 300 jaar om, in de storm van 17 november 2008. Deze eik was dus een zeer oude boom. 300 jaar oud, dat is zeer zeldzaam in Nederland. Ik kocht de omgewaaide boom – een meter dik, vijftien meter takvrije stam – van de boswachter. De boom stond in  een nat, en daardoor moeilijk toegankelijk gedeelte van landgoed  Zoelen. Zelfs de stobbe wist ik met de nodige moeite nog te oogsten. De chauffeur had de kraan nodig om de vrachtwagen uit de winterse, halfbevroren modder te trekken.

Sinds 2008 is deze boom bij me en zijn hout heeft al heel veel mensen blij gemaakt. Nog steeds heb ik objecten uit deze boom die een plek in de wereld zoeken. Help de langzame explosie, die welbeschouwd in 1708 begon. Kom je eens langs in mijn galerie, daar hangen bijvoorbeeld dunne slices aan de wand? Een ‘exploded view’ van de boom ben ik pas vandaag, 27 juni 2017, aan begonnen.

Jos Bregman aka Wdwrd – Nature Access 4 All

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.