Vlier – Beschermend, genezend en vruchtbaar

Lino Karin de Rooy

Sambucus nigra
european elder/black elder
sureau noir
schwarze holunder

Schuiftrompet
Sambuca betekent ‘schuiftrompet’ en houdt wellicht verband met bazuinen, en die benaming zou weer afkomst zijn van het gebruik van vlierhout voor fluitjes. Nog steeds worden van vlierhout door kinderen fluitjes gemaak, men spreekt niet voor niets van ‘flierefluiten’. Het makkelijk uit te hollen eenjarige vlierhout wordt ook gebruikt voor het maken van mondstukken voor midwinterhoorns.

Letterteken R
In het oude Ierse alfabet en het alfabet van de Gallische druïden staat de vlier voor het letterteken R en vertegenwoordigt de laatste en dertiende maand van het jaar die op 25 november begint en duurt tot 24 december.

Vrouw Holle
De vlier is een ongeëvenaarde persoonlijkheid en het is dan ook geen wonder dat men geloofde dat er een geest, de Vliermoeder, in gehuisvest was. Vrouw Holder of Holle woonde in de vlier en zij verleende de boom allerlei gaven en krachten en beschermde haar tegen kwaad. Volgens Deens volksgeloof woont Hyldemoer (moeder Vlier) in de vlier. In februari regeert volgens oude tradities de vrouw, vrouw Holle. Tijdens Maria Lichtmis (2 februari), oorspronkelijk een oud heidens feest van Berchta, dragen vrouwen vliertakken met zich mee en dansend in de zonneschijn slaan zij met vliergaarden naar mannen die hen willen benaderen.
Algemeen was het geloof dat de vlier huis, hof en vee beschermde tegen onheil. De vlier staat van oudsher bij huizen en stallen van boeren. Men begroef nagels, haren en uitgevallen tanden onder de vlier, opdat niemand de bewoners van het huis ooit ziekten of gebreken kon aantoveren.

Mollen
Vroeger maakten vissers naalden van vlierhout om de netten mee te boeten. In West-Bohemen werden veel deurposten van vlierhout gemaakt. Al houdt dit mogelijk verband met bijgeloof, toch wijst het op voldoende goede eigenschappen en afmetingen van vlierhout voor eenvoudig timmerwerk.
Mollen werden van de akker verdreven door verse vliertakken in de grond te steken. De mol kan namelijk niet tegen de geur van verse vliertakken. Ook vliegen houden niet van vlier, zodat mensen met een vlier bij het raam weinig last van vliegen zullen hebben.

(Tekst en lino: Peter Fraanje en Karin de Rooy – Natuurlijk bouwen met hout.)

Wens uit vlier?
De vlier is een veelvoorkomend, makkelijk groeiend houtig gewas dat makkelijk weer teruggroeit. Uw wens maak ik uit een vers- en duurzaam geoogste vlier. En naast uw wens ontvangt u ook een beschermend, genezend en vruchtbaar verhaal.

Mail me uw wens, ik vervul hem graag: jos@natureaccess.nl

Jos Bregman aka Wdwrd – Nature Access 4 All – natureaccess.nl

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.