Wethouder Hilde van Garderen: "Boombom2022 is de ultieme ode aan de stadsboom."

Oktober 2022: Boombom2022 gaat ademen

Met Boombom2022 bracht ik houtoogst uit het Almeers stadsbos onder in acht paviljoens op de Floriade. De Floriade ademde als het ware BB2022 hout in; en hield zes maanden lang die adem in. Na de sluiting van de Floriade begon de uitademing: veel paviljoens worden afgebroken en elders herbouwd, het BB2022 hout reist mee, de wereld in, als een zwerm de wereld in, de chip in het hout verzorgt de verbinding met de herkomst. En een extra uitademing begon: bomen, struiken en boomgroepen van het Duitse paviljoen zochten hulp. Waar Boombom2022 begon met hout uit het stadsbos naar de Floriade te brengen, breng ik nu Floriadebomen naar het stadsbos, zodat het groeit en biodiverser wordt. En voeg ik dus een extra laag toe op de boombom2022 kaart. Adem in, adem uit.

Boombom2022 – een sociale sculptuur

Joseph Beuys (1921 – 1986) creëerde de term sociale sculptuur omdat hij vond dat kunst de samenleving kan helpen veranderen. Hij was mede-oprichter van De Groenen in Duitsland. Het centrale idee van de sociale sculptuur is de samenleving te veranderen met behulp van taal, gedachten, handelingen en objecten. Bron: Wikicore

Boombom2022 –  a user generated, multilayered performance

Een chip is plastic en gaat dus lang mee. Verdwaald over de wereld of in de toekomst, Boombom2022 samples zijn voor de eeuwigheid. Het werkt net als een chip in een hond. Als deze verdwaald raakt, kan de dierenambulance het ID-nummer van de chip uitlezen. Via een centraal bestand vinden ze dan de eigenaar terug. Ik chip de houtsamples. Ik houd in  een bestandje bij welke chip-ID bij welke boom en plek hoort. Dit bestandje zal ik online zetten en houden. Zo gingen er laatst op festival Spot op het Natuurbelevingscentrum Oostvaarders dertig samples met het publiek mee, met deze chip-ID’s.


Landmarks markeren de boomoogstplekken, ze zijn een ode aan de boom die er groeide. Deze landmarks worden langzaam compost, onderwijl een thuis biedend aan talloze schimmels en insecten. Het ideale bijenhotel. Dood hout zorgt voor de helft van de biodiversiteit. Langswandelend publiek kan de in het landmark chip scannen en deel worden van het grotere geheel. Uiteindelijk vis je de chip ertussenuit en zet je een nieuw landmark terug.


Boombom.nl – voor de oogst maak ik foto’s van de bomen en deze publiceer ik op een kaart van Nederland. Daar staan niet alleen Almeerse bomen op, maar mijn hele oeuvre, alle bomem die ik remixte. Die kaart staat op boombom.nl.
Boombom.nl heeft nog twee features: hoe groen is jouw wijk? Bomen en struiken hoger dan 2,5 meter staan op de kaart. En: hoe fris is de lucht in je wijk? Realtime luchtkwaliteit. Bomen zijn luchtfilteraars.


Samples met ID chip: verspreiding onder publiek waaronder acht paviljoens op Floriade, maar ook op basisscholen, de hogeschool Aeres, op markten en festivals, in winkels, huiskamers en tuinen.  Deel je samples op je socials met #boombom2022. Zo maken we samen een kaleidoscopisch overzicht van toepassingsmogelijkheden en inspireren we elkaar: wat kan er allemaal met lokaal hout, hoe beleef je het?


Online kunstwerk – als het je gelukt is de chip te scannen, gefeliciteerd! Het is in het begin best lastig. En dan lees je op je telefoon: “Je hebt de chip gescanned. Zou je wat met me willen delen? Waar ben je nu? Hoe ben je aan dit sample gekomen? Mail je woorden naar jos@boombom2022.nl Ik remix alle antwoorden 100% anoniem tot een online kunstwerk op boombom2022.nl”Spinn off

Tijdens Boombom2022 zag ik al het stedelijk groen en de passie waarmee het beheerd wordt. Alle losse elementen ging ik zien als een groot geheel, dat een naam verdient. En wat een naam heeft, daar gaan we anders mee om. Zo
ontstonden de  performances Het Groot Almeers Stadsbos & Het Groot Nederlands Stadsbos. Uit zo’n Bos oogst je wel, maar niet lichtzinnig, voldoende bomen krijgen voldoende tijd om oud te worden. Als je oogst doe je dat met respect voor de goede verzorging in het verleden. Het hout verwerk je lokaal tot hoogwaardige producten en creëert zo gezonde banen. Je plant steeds voldoende terug voor oude bomen in de toekomst. Vertegelde tuinen maken burgers weer groen.
Op het Floriade Festival 2019 samplede ik de eerste Almeerse boom, de Beginbos Dunlop Es, in retrospectief de eerste Boombom2022 Boom. Hier vertel ik het verhaal van deze eerste Es:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jos Bregman aka Wdwrd: Atelier VlierveldenCV en referentieprojecten

oude teksten:

BB2022 is de laatste en grootste in een reeks sociale sculpturen.

Growing Green Cities
“Boombom2022 – een sociale sculptuur” is het Floriade-thema Growing Green Cities bezien vanuit een kunstenaarsmindset. Nature Access pleit voor een duurzaam beheerd, groeiend en steeds biodiverser Groot Nederlands Stadsbos waaruit we met respect oogsten voor een lokale houtambachteconomie.

Voor Boombom2022 zaag ik uit samples uit dertien stammen (Het Groot Almeers Stadsbos – oogst 2021), zesduizend samples is het doel. Ik chip alle samples zoals een dierenarts een hond chipt. In handen van mijn publiek gaan de samples de wereld over. En komen samples Groot Almeers Stadsbos dus overal terecht. Als ze de chip scannen met hun smartphone kan mijn publiek reageren. Alle reacties verwerk ik tot een digitaal kunstwerk – voor het eerst te zien vanaf 14 april op boombom2022.nl. Op de boomoogstplekken plant ik gechipte landmarks terug. Zo ontstaat ook een genetwerkt landschapskunstwerk op dertien plekken in Almere.

Ik chip alle samples, zoals de dierenarts een hond chipt. In de chip zit de oorsprong van het sample opgeslagen en een call-to-action verwerkt.

Vóór de Floriade
In  het Floriade-paviljoen The Voice of Urban Nature worden momenteel 85 samples uit 5 van de 13 bomen verwerkt:

10 Farflanpad Es 365 (geel) – chip id: 043874a2b57280
59 Spanningsveld Populier 500 (ongekleurd) – chip id: 0436cda2b57280
5 Spanningsveld Beuk 365 (oranje) – chip id: 0400e9a2b57281
5 Verzetspark Es 500 (roze) – chip id: 0480a33a547280
6 A6 Es 500 – chip id: 04a02fa2b57280

Naast deze 85 zijn inmiddels nog eens 500 samples de wereld in gegaan: ze worden gebruikt bij de bouw van andere paviljoens op de Floriade, werden een kandelaar voor basisscool De Verwondering, dienden als relatiegeschenk voor Collage – Centrum voor cultuur onderwijs Almere, maken onderdeel uit van een onderzoek van Aeres Hogeschool en ook van de Gigagieter van Citysenses, kleden het plein bij Odin Vliervelden (Almere Oosterwold) aan, ze dienen al als fietsenrek bij de Stadsbomerij, komen in het gemeentehuis of worden (in maart 2022) geplaatst als landmark. Inmiddels ontvingen ook wethouders Jan Hoek en Hilde van Garderen er al één. Het Almeers Stadsbos verspreid zich zo, om te beginnen vrij lokaal. Maar tijdens en na de Floriade zal de verspreiding steeds wijder worden, over Nederland, over de wereld. Maar ook in de tijd: chips gaan lang mee.

Boombom2022 – samples als bijen, zwermend over de aarde
Alles en iedereen is deel van een groter geheel. Eerst was elk sample onderdeel van een groter geheel, een levende, groeiende boom. Nu wordt elk sample (met id chip) deel van een nieuw groter geheel, dat groeit en gaat leven: Boombom2022. Een sample met chip is voor Boombom2022 wat een bij is voor een bijenvolk. Net als iedere bij weet dat het geheel de bron is van haar bestaan, zo verwijst de chip in elk sample naar de bron van zijn bestaan: Boombom2022. En net als iedere bij de weg naar huis feilloos weet te vinden, zo kan de chip in een sample mijn publiek feilloos de weg naar de boom van oorsprong wijzen. Alle samples vormen samen een nieuw geheel, een bijenvolk van samples. En wat de vleugels van iedere bij betekenen voor het bijenvolk als geheel, dat betekenen de handen en harten van mijn publiek voor “Boombom2022- een sociale sculptuur.” Boombom2022 zwermt de wereld over.

Maatschappelijke impact
Boombom2022 is ook een podium voor allerlei hoogwaardige, innovatieve toepassingen van lokaal hout. Het Groot Nederlands Stadsbos is de grootste producent van hout in Nederland (bron: Probos) Dat verdient hoogwaardige toepassing voor gezonde, lokale banen; hout uit het Almeers Stadsbos schept banen voor Almeerders. Boombom2022 toont de eindeloze mogelijkheden, zodat lokale consumenten – u – deze producten ook gaan afnemen. Dan kunnen we ook het aanbod op grote schaal gaan organiseren.

Plant u ook een passende boom?
Boombom2022 laat zien dat het belang van een groot Stadsbos groot is, voor natuur, biodiversiteit, lokale economie en gezonde banen. Plant u ook in uw tuin een passende boom?

 

Wat mensen bindt: het Groot Almeers Stadsbos
Boombom2022 begint bij de gemeente, of beter, bij het gemeentelijk groen. De gemeente zorgt voor alle bomen op haar grondgebied. Alle bomen worden geregeld individueel beoordeeld en worden om goede redenen gekapt. Uit die oogst mocht ik dertien bomen uitkiezen. En het hout van deze dertien dienen als grondstof voor mijn kunstproject ‘Boombom2022 – een sociale sculptuur’, kortweg BB2022. Het speelt zich af voor, op, tijdens en na de Floriade. BB2022 loopt synchroon met mijn performance Het Groo

BB2022
De bomen die de gemeente gaat oogsten ga ik remixen. Dat doe ik door de stammen te verzagen en samples ervan te verspreiden onder publiek. Ik zaag uit de bomen in totaal 6000 samples, van heel klein tot heel groot. Deels bepaal ik de vorm – ik zal bijvoorbeeld  een flink aantal ‘houtcards’ maken, zie foto – deels bepaalt mijn publiek de vorm. Uit het Almeerse stadsbos zal in oktober 2022 een ‘wolk van 6000 samples’ de wereld in zijn gegaan, mee naar huis met het publiek, of mee op reis met paviljoenhouders

Boombom2022 begint bij de gemeente, of beter, bij het gemeentelijk groen. De gemeente zorgt voor alle bomen op haar grondgebied. Alle bomen worden geregeld individueel beoordeeld en worden om goede redenen gekapt. Uit die oogst mocht ik dertien bomen uitkiezen. En het hout van deze dertien dienen als grondstof voor mijn kunstproject ‘Boombom2022 – een sociale sculptuur’, kortweg BB2022. Het speelt zich af voor, op, tijdens en na de Floriade. BB2022 loopt synchroon met mijn performance Het Groo

 

De wolk van 6000 en het netwerk van landmarks als sociale sculptuur
De wolk van 6000 en het netwerk van landmarks vormen samen de sociale sculptuur BB2022 waarin ik op de geschetste wijze intensief samen werk met – en door en door afhankelijk ben van – mijn publiek. Deze sculptuur triggert mensen op nieuwe manieren naar de natuur te kijken, zet de vaak zo onzichtbare boom op een groots voetstuk, geeft het publiek via hun phone een interface om met het bos te interacteren en framet alle bomen in de stad tot een nieuw geheel, doopt het om tot Grote Almeerse Stadsbos.

Ik gebruik voor BB2022 het pure hout maar voorzie het van een klein stukje hightech: de chip, af te lezen met iedere telefoon. Nog nooit gingen natuur en techniek, stadsbos en smartphone, cultuur en biodiversiteit, herkomst en bestemming zo mooi samen. De onderliggende boodschap van het amalgaam bos/hout/chip is dat de mens onderdeel is van de natuur.

Wat maakt een sample nu anders dan ieder ander stuk hout? Een stuk hout wordt een sample als ik er een chip in implanteer. Op de chip staat de herkomst van het sample en een ID-nummer. De chip is af te lezen met iedere smartphone. Ik sla alle ID’s van alle samples op in een database en zet deze op internet. Zo is de herkomst herleidbaar zodra iemand ergens op de wereld tussen nu en vijfhonderd jaar de chip leest en het ID nummer invoert op internet.
Hoe ga ik die 6000 samples verspreiden? Hoe gaat die wolk de wereld in? In of bij enkele Floriadepaviljoenen komen samples. Eentje bestaat zelfs uit samples.

Verkoop samples aan het publiek

Boombeelden, schaal 1 op 3

De verspreiding gaat bovenal via publieksverkoop. De verkoop begint 0p 18 december 2022. De oogst uit het Stadsbos ligt dan op mijn houtwerf in Oosterwold. Een sample kan het publiek uit een keur aan bomen aanschaffen: uit een Es uit het Beginbos, uit het Hannie Schaftpark, uit het Waterland of uit het Spanningsveld; of uit een Fluitbos Noot, een Spanningsveld Beuk, een Lumierepark Populier of een Nobelhorst Linde.
De houtcard zou je het instapmodel kunnen noemen, bijzonder om te hebben, leuk om cadeau te doen. Zo’n card is een bewaarsample met chip. De houtcard is ook te upgraden naar een entreekaartje voor een workshop Sampling tijdens de Floriade. In deze workshop maakt het publiek haar eigen sample, met chip, en leert de mogelijkheden van de chip op de eigen telefoon kennen. Een extra chip in je sample kun je ook makkelijk zelf programmeren. De mogelijkheden zijn heel groot.
Een sample aanschaffen betekent bovenal deel worden van een groter geheel, de wolk van 6000. Elk sample is een ode aan Het Groot Almeers Stadsbos. Neem een kleintje mee in je tas voor op reis, hang een hele dunne aan de muur bij je thuis, zet je glas op een beetje zware (met handvat) naast je luie stoel, of bouw een tafel in je keuken uit een aantal lange en dikke samples. Ik heb eindeloos veel inspirerende voorbeelden, te zien en te beleven in zijn Atelier Vliervelden in Almere Oosterwold.
Almeerse Weelde heeft een achttal werkooppunten in Almere. Almeerse Weelde beoogt ook een verkoopplek op de Floriade te verwerven. Op al deze punten komen vanaf januari 2022 BB2022 Samples in de verkoop te liggen.

 

 


 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.