Het Groot Nederlands Stadsbos is mijn performance om alle losse bomen, lanen, bospercelen en parken – zowel openbaar als particulier – binnen gemeentegrenzen in Nederland tot een geheel te smeden. Er zijn heel veel bomen maar we zien ze doorgaans als losse elementen. Ik zie alle losse groenelementen als een geheel: Het Groot Nederlands Stadsbos. Het vele ‘beheerhout’ dat eruit komt gaat anoniem naar de biomassacentrale of de pallet- of plaatfabriek ver weg.

Het Groot Nederlands Stadsbos is een duurzaam beheerd geheel waaruit we met respect oogsten en de oogst lokaal verwerken tot hoogwaardige, innovatieve producten met een verhaal. En de oogst is groot: de helft van het rondhout dat Nederland produceert komt uit de stad! (Onderzoek Probos) Met mijn sociale sculptuur Boombom2022 maak ik met mijn publiek een kaleidoscopisch overzicht van de oneindige mogelijkheden met lokaal hout.

Aan een Bos kun je bosbrede doelen koppelen. Die zijn wat mij betreft: we zorgen dat het Bos groeit en dat het biodiverser wordt. Maar ook: we zorgen ervoor dat de oogst uit het Bos zo hoogwaardig mogelijk en in een lokale economie verwerkt wordt. We leiden Nederlanders op tot houtbewerkers en we organiseren afzet van de producten.  Zo worden talloze transportkilometers én bomenkap élders vermeden. En we creëren gezonde banen. 

Het aloude wateren van hout herstellen we in ere. De oogst uit het stadsbos rollen we aan de ene kant in een enorme sloot en halen dat er een jaar later aan de andere kant weer uit. De duurzaamheid en inzetbaarheid van dit gewaterde hout verbetert enorm.

Maar deze doelen moeten we uiteindelijk met zijn allen afspreken. Het Groot Nederlands Stadsbos is mijn pleidooi.

We hebben hout nodig. Een Bos – zeker eentje waar zoveel huizen, fietspaden en wegen tussendoor staan en lopen – is een dynamisch geheel, waaruit ook geoogst wordt. Als het Bos als geheel maar groeit en biodiverser wordt. En als iedere burger goed van deze dynamiek op de hoogte gehouden wordt.

Bomen groeien in de aarde. Net zoals wij geen voedsel tot ons kunnen nemen als we niet een paar kilo bacteriën (microbioom) in onze maag en darmen zouden hebben, zo kunnen bomen niet groeien als er geen uitgebreid schimmelstelsel rondom hun wortels zou zitten (mycorrhizae). Een groeiende biodiversiteit heeft bij uitstek ook betrekking op de Bosbodem. Daarom laten we 10% van de oogst – van de zwaarste stammen tot de dunste takken – liggen. Dood hout bepaalt de helft van de biodiversiteit in het bos.