In mijn shop: walnoten en entreekaartjes. 
Sta je bij de gaard? Koop dan een one time kaartje per app bij Jos: 0655755014.
Preciese locatie onder aan de pagina. (Kortweg: Karnheuvelsestraat, Est, helemaal uit)

Een one-time entreekaartje voor de Gaard kost 5 euro en dan kun je je verwonderen aan mijn mengsel van verhaal, natuur en cultuur. Het is inclusief tweehonderd zelfraapnoten (ca 2 kilo – als je meer wilt, betaal je bij). Het entreekaartje koop je bij mij via de app en ontvang je digitaal inclusief de voorwaarden voor toegang. Met speciale dank voor je bijdrage aan behoud van de monumentale gaard. Dat doe ik door hem om te toveren tot beeldentuin. Hieronder lees je hoe ik dat aanpak.

De Karnheuvel , Betuwe – Notengaard en Beeldentuin – a user generated land art
De productie van noten is niet langer het bestaansrecht van een gaard als die op de Karnheuvel. Het bestaansrecht hedententage is de productie van bewegend publiek, van buiten-ervaringen, van verbinding met ons voedsel, van intense smaakbeleving en van ontmoetingen in de natuur. De gaard is in de ogen van Bregman dan ook het het decor van een doorlopende voorstelling, een land art performance.

Levend decor
De bomen in de gaard zijn geplant in een strak grid. In de loop van de jaren zijn vijf bomen dood gegaan. Bregman zeist samen met het publiek cirkels in het gras van de gaard. Het gezeisde gras komt op ambachtelijke hooiruiters, gemaakt uit lokaal geoogst hout. De ruiters staan op de opengevallen plekken in het grid. Zo ontstaat een levende beeldentuin – de bomen komen op een sokkel te staan, de hooiruiters zijn sculpturen van kruiden en hooi.
Waar de gaard het decor is, waarin het publiek zich participatief beweegt (en daarmee ook acteurs worden), is Bregman een meespelende regisseur. Daarnaast bemant hij de kassa. Bij het nieuwe bestaansrecht van de gaard hoort de verkoop van kaartjes: actief of ….

Kaartjes: actief of digitaal
Naast de one time kaartjes verkoopt Bregman drie soorten kaartjes die een jaar geldig zijn. De actieve kaartjes kosten €40. Je helpt de beeldentuin van mei tot september mee te onderhouden en vormgeven. Je mag gedurende dat jaar noten rapen naar redelijkheid. (Fair use policy, zeg duizend noten, ca 10 kilo, ca 1 boodschapentas.)
De digitale kaartjes (Vrienden van …) zijn voor mensen die het nieuwe bestaansrecht van de gaard erkennen en ondersteunen maar niet actief mee kunnen of willen doen. Een puur digitaal kaartje kost €10. Via het de appgroep leeft u digitaal mee. Een semi digitaal kaartje kost €30, inclusief twee kilo walnoten bij u thuisgestuurd.

Een seizoensgebonden voorstelling met participatief, onderling append publiek
Je hebt een actief kaartje, wat nu? Van mei tot en met september hou je de app in de gaten en bouw je als het je uitkomt mee aan de beeldentuin. Je werkt onder Bregman’s bezielende leiding aan het decor. Je leert het oude zeisambacht spelenderwijs, iedereen kan het. De kern van iedere cirkel is de stam van de boom, de grootte van de cirkel wordt bepaald door de grootte van de kroon. De gezeisde cirkel is de sokkel van de boom. De gezeisde kruiden en grassen steken we op op ruiters, die we maken uit lokaal geoogst hout. Zo ontstaat een beeldentuin, van bomen op sokkels, van ruiters met opgestoken gras. In augustus rijpen de bramen langs de rand, maar ook de appels: Bramleys en Brabantse Bellefleurs. Deze appels zijn zeer smakelijke, goed te bewaren moesappels. Plukken, schillen, bakken, smullen, koken, bewaren, invriezen.
Eind september tot eind oktober zijn de Sint Rémy peren plukrijp, en vallen de noten. Elke dag kan je peren plukken en noten rapen. Van gevallen fruit dat rot is bouwen we een pyramide of leggen we een patroon. In de winter verspreiden we deze en andere organische resten over de gaard, en onderhouden de oude en bouwen zonodig nieuwe ruiters..
Snapshots van momenten dat u in de gaard bent post u in de appgroep. Zie dergelijke snapshots als scènes in de voorstelling met een digitaal publiek, dat u laat meebeleven. In de appgroep kunnen we ook tips en weetjes uitwisselen en gezamenlijke raap-, pluk-, hangmat- of zeismomenten afspreken.

Let op: de grond is van Staatsbosbeheer, de gaard is verboden voor onbevoegden. Bezoekjes dient u af te stemmen met mij, de pachter. Ik kan u dan ‘bevoegd’ verklaren, een digitaal kaartje stuur ik u in uw app en dient u op zak te hebben. De wei waar u eerst doorheen loopt is ook verpacht, aan een boer.  Als pachter heb ik recht van overpad. Ik ben de pachter van de gaard en vraag uw hulp, u onderhoudt de gaard en plukt haar vruchten als verlengstuk van mij, Jos Bregman, pachter en regisseur van deze bijzondere doorlopende voorstelling. 

Over de gaard
Raapgaard De Karnheuvel is een walnotengaard in natuurgebied De Steendert (bij Est, zes minuten rijden vanaf de kruising van snelwegen A2/A15). Kunstenaar Jos Bregman pacht de gaard van Staatsbosbeheer. Er staan 28 volgroeide notenbomen, waarvan er vijf naast de gaard lijken te staan. De zeven grote Sint Rémy perenbomen stonden al in de gaard, deze zijn dus een stuk ouder dan de ongeveer veertig jaar oude notenbomen (plantjaar ca. 1978). Oorspronkelijk stonden er tien perenbomen, maar daarvan zijn er drie gestorven. Op die plekken zijn ca. zes jaar geleden appelbomen (ca. 2012)  geplant. Op het laatste moment is toentertijd besloten de perenbomen niet te kappen en de jonge notenbomen in een rijtje naast de gaard te planten.

Kadastrale kaart 1829

Gemeentelijk monument
Het is een heel mooie plek op een gemeentelijke monument (nummer 1800 – gemeente Westbetuwe, voorheen Neerijnen). fDe gaard staat op de terp van de oude boerderij De Karnheuvel. Deze boerderij stond er tot 1910. De naam verwijst naar de terp, een verhoging in het land, een heuvel. In de buurt stroomt ook een riviertje de Korne, dit kan er mee verwant houden. Korne is een ander woord voor hoorn, de hoorn van een koe. Dit past weer bij het agrarisch gebruik van dit landschap. De gaard is omzoomd door meidoornhoutwallen.

Bestaansrecht
Als deel van het natuurgebied De Steendert, en ook als mooi, groen tegenwicht voor de nabijgelegen, uitgestrekte Estse kassencomplexen straalt de gaard een bijzonder gevoel van eigenheid uit.  Je beleeft die eigenheid makkelijk als je er bent. De gaard verdient een plek in onze maatschappij. De gaard verdient de plek niet meer door de verkoop van noten, daarvoor is de plek te afgelegen en is het onderhoud te intensief. De gaard verdient die plek als publieksvriendelijke, interactieve art performance die bewegend  publiek produceert, alsmede buiten-ervaringen, verbinding met ons voedsel, de kunst van het voedsel verbouwen, intense smaakbeleving en ontmoetingen in de natuur.

Publiek
Vindt U ook dat een gaard als deze bestaansrecht heeft? Wordt publiek, participatief of digitaal. Het programmaboekje is een appgroep. Koop een kaartje. Kom naar de opening. Bel, app of mail Jos: 0655755014, jos@natureaccess.nl.

Waar precies?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archiefteksten

Freeform Walnotenhout – €10

Wil je rapen? Dat kan, graag, het is oogsttijd. De noten vallen nog volop. Bel of app me, betaal 5 euro en raap naar redelijkheid. Ik heet Jos en mijn 06 is 0655755014.Op zaterdag 21 september 2019, 15.00 uur opent kunstenaar Jos Bregman zijn land art project Raapgaard De Karnheuvel. De locatie is een door meidoorns omzoomde walnotengaard gelegen in  natuurgebied De Steendert, aan de Karnheuvelseweg in Est. Bregman onthult deze middag de tot een levende beeldentuin omgetoverde gaard. De raapgaard-appgroep gaat live en de verkoop van de kaartjes start. Wie op de opening een actief kaartje koopt ontvangt tevens vier kilo noten (op is op). Het is een prachtig fietsgebied, het weer is wordt prachtig en parkeren kan alleen wat verder af. Kom op de fiets!

Let op: de grond is van Staatsbosbeheer, houdt u aan de geldende regels. De wei waar u eerst doorheen loopt is ook verpacht, aan een boer. Ook hier bent u dus te gast. Ik ben de pachter van de gaard en vraag uw hulp. De pacht kan ieder jaar stoppen. De ‘kaartjes’ die ik verkoop geven u toegang tot mijn performance, niet tot de gaard. Die toegang heeft u al, mits u zich aan de regels van Staatsbosheer houdt. De app-groep is eigenlijk een soort programmaboekje. Ik kondig zeisdagen aan en vraag uw hulp. Ik geef aan wanneer er geplukt of geoogst kan worden. Houdt u zich aan de tussentijdse aanwijzingen die ik in de app-groep post. Dank!

Vindt U ook dat een gaard als deze bestaansrecht heeft? Wordt publiek, participatief of digitaal. Het programmaboekje is een appgroep. Koop een kaartje. Kom naar de opening. Bel, app of mail Jos: 0655755014, jos@natureaccess.nl.


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.