Perzische Walnootrecepten

Perzische Walnootrecepten

Ik pacht een walnotengaard in een natuurgebied in de Betuwe en ik maak er een performance van: karnheuvelsenotengaard.nl Walnoten kun je bij me kopen in mijn atelier (ateliervliervelden.nl) of kopen via mijn webshop.

Afsaneh woont vlakbij mij in Almere, en is fan van de walnoten. Dat komt ook door mooie herinneringen uit haar jeugd. Ik vroeg haar naar recepten van haar moeder en ze gaf er een paar:

“Hierbij een paar ideeën hoe met de zachte vrucht van de walnoot iets lekkers maken.


De rauwe gepelde walnoot kan 8-12 uur in het zuivere water met een klein beetje zeezout geweekt worden op een koele plek. Daarna het geweekte water (dat bruin is geworden) weg doen en de noten afspoelen met het schoon water.  Deze walnoten kunnen als snack, in salade, als garnering  en in desserts worden gebruikt Ze blijven 1-2 dagen vers in de koelkast.
De gepelde walnoten kunnen rauw, geweekt worden opgegeten. Ook kan je ze  kort roosteren in een pan of oven. De noten kunnen als bodem van een taart, mueslibar of energiebal gebruikt worden.
Geweekte noten kunnen maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden.

Recept voor de rauwe taartbodem of energiebal:

1 kopje- 125 gr rauwe walnoten

1 kopje-125 gr rauwe amandelen

8 grote medjoul (2 uur geweekt ih water om zacht te krijgen) of 12 zachte dadels ontpit 

½ kopje kokos rasp

1-2 gesmolten kokosolie of olijf olie

1 theel gemalen kaneel

½ theel gemalen kardemom of vanille poeder

1/2 theel zeezout

  • Alles in een keuken machine doen en goed mixen. De mix wordt aan elkaar geplakt als een bal. 
  • Duw het mix stevig vast in de taartvorm zodat er een bodem ontstaat. Zet het in de koelkast.
  • Bovenop de taart bodem kan met de verse of gekokte vruchten of bessen gevuld worden.
  • De mix kan in kleine balletjes gevormd worden en deze zoete ballen in de sesamzaad, hennepzaad, kokosrasp, groene poeders zoals tarwegras of in de cacao poeder worden gerold. 
  • Ze kunnen tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden.

Recept voor saus op het rijst en groenten :

250 g ongebrande ongezouten walnoten

1 knoflook teen

1 theel. kurkuma + snufje zwarte peper

5-10 sliertjes saffraan gemalen in een vezel als poeder

200 geconcentreerde granaatappelsap

2 eetl. druiven olie

  • Maal de walnoten in een keukenmachine fijn. 
  • Snipper de rode uien en hak de knoflook fijn.
  • Verhit een scheutje olie in de koekenpan en bak al roerend 5 min de gemalen walnoten bruin.
  • Bak de gesnipperde uien en het teentje knoflook. 
  • Daarna doe je de gebakken walnoten erbij en roerbak je dit 2 min goed door elkaar. 
  • Vervolgens voeg je de kurkuma, zwarte peper en de saffraan eraan toe.
  • Blus het af met water, net zoveel water dat de walnoten onder ligt. 
  • Na 10 min koken voeg je de geconcentreerde granaatappel er aan toe en nog wat water.
  • Laat de saus 30 min met de lage vuur sudderen op een laag temperatuur. 
  • Breng het op smaak met wat peper en zout.

Recept voor de saus op  groene olijven:

250gr Groene olijven

1 theel granaatappel molasse

¼ kopje granaatappelsap

100gr walnoten

1 eetl olijf olie

5 teentjes knoflook geraspt

½  theel  zeezout – geen zout als olijven al gezout zijn

1-2 theel bereklauw poeder

gehakte munt en koriader voor de aroma 

  • In een keuken machine de walnoten goed hakken.
  • Onpit de oliven en mix de granaatappelsap, granaatappel molasse en de gehakte walnoten.
  • Voeg de gehakte groene kruiden, berenklauw poeder en de olijfolie toe en goed mixen.
  • Bedekt in een glazen schaal 1-2 in de koelkast laten en dan als borrel hapje of naast salade gebruiken 
Nature Access

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.