Nature Access Honey #18: geoogst september 2019 door Galin Bonev. Opgeslagen in blikken van 25 kg. Op pallet naar Nederland vervoerd in mei 2020. Vloeibaar gemaakt in klimaatkast op 44 graden en afgevuld in glas 450 gram. THT: Eind 2021.

Filmpje van de bijen door Galin, voorjaar 2020.

Jazeker, lokale honing is het beste. (Maar betaal een lokale imker dan ook naar de waarde: €6 per 450 gram is het minimum.) Nederland is slechts voor 15% zelfvoorzienend: vind je honing belangrijk? Waardeer het ook economisch. Of zaai drachtplanten en plant drachtbomen.

Voor die andere 85% worden grote stromen honing uit de hele wereld gemengd en in de schappen gezet. Daarmee vergeleken is imkerhoning uit de Bulgaarse bergen een supertweede. Bulgarije is onze zuidoostelijkste EU-buur. Ongemengde honing, of zo je wilt: single origin. Van een imker die ik ken, Galin Bonev.

Bulgarije is een arm land, maar rijk aan natuur. Nederland is een rijk land, maar arm aan natuur. Het gaat om de balans. Ik tel het transport en een kunstenaarsloon erbij op. Het liefst neem ik een vaste hoeveelheid af, maar daarvoor heb ik ook een vaste afzet nodig. Vertel me hoeveel je jaarlijks nodig hebt en betaal vooraf. Dan delen we de risico’s en kan ik imkers daar vastigheid bieden.

Koop honing in mijn atelier, of in mijn webshop: bergimkerhoning.nl

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.