Nature Access Honey #19: geoogst eind 2020 door Galin Bonev.Opgeslagen in blikken van 25 kg. Op pallet naar Nederland vervoerd in mei 2021. Vloeibaar gemaakt in klimaatkast op 44 graden en afgevuld in jouw of mijn glas. THT: Eind 2022.

Filmpje van de bijen door Galin, voorjaar 2020.

Hoe ik de distributie van deze honing organiseer maakt het een sociale sculptuur. Je koopt niet zozeer honing, maar een entreekaartje voor een voorstelling gesitueerd in een ver berglandschap. Terwijl de main stage van deze voorstelling in feite je tong is.

Echte imkerhoning is zo uniek en bijzonder dat je het als medicijn moet beschouwen. Voor het ontbijt en na het avondeten een theelepel op je tong laten smelten en zo lang mogelijk in je mond houden.

Jazeker, lokale honing is het beste. (Maar betaal een lokale imker dan ook naar de waarde: €6 per 450 gram is het minimum.) Nederland is slechts voor 15% zelfvoorzienend: vind je honing belangrijk? Waardeer het ook economisch. En zaai drachtplanten en plant drachtbomen.

Voor die andere 85% worden grote stromen honing uit de hele wereld gemengd en in de schappen gezet. Daarmee vergeleken is imkerhoning uit de Bulgaarse bergen een supertweede. Bulgarije is onze zuidoostelijkste EU-buur. Ongemengde honing, of zo je wilt: single origin. Van een imker die ik ken, Galin Bonev.

Bulgarije is een arm land, maar rijk aan natuur. Nederland is een rijk land, maar arm aan natuur. Het gaat om de balans. Ik haal natuur in een potje hierheen, en stuur geld retour.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.