Wegwijsbordjes – Pop Art House Osenovlag – Residency

Wegwijsbordjes – Pop Art House Osenovlag – Residency

Bernd Koggel, verbleef in Pop Art House Osenovlag in mei 2023. Hij deed de volgende observaties.

In Bulgarije, in een klein dorp, Osenovlag, viel iets interessants op. Tenminste voor een stedeling. In het kleine dorpje met maar pakweg tachtig menselijke inwoners, is een bruisend sociaal leven aan de gang. Voor de deur van het enige winkeltje kun je heel de dag bewoners van omliggende huizen tegenkomen en gedag zeggen (veel verder dan “gedag” kwam ik niet in het Bulgaars). Veel van hen drinken de dag weg en voegen daar eten aan toe om het te doen smaken.
Echt spannend is het in het dorp niet en ik kan mij voorstellen dat het saai kan worden. Toch valt op dat de dagen wel samen worden besteed, pratend voor de winkeldeur. Lachend aan de eettafel. Of gewoon op straat bij het passeren. Het bruisende sociale leven dat ik associeerde met de stad, blijkt hier in een vergelijkbare vorm net zo aanwezig. We zoeken allemaal sociale netwerken.
Pop Art House is hier de visualisatie van. Het project van Jos Bregman om mensen een houvast te bieden voor een ander sociaal netwerk. Een netwerk van mensen uit alle windstreken die ooit geland zijn in dit huis of misschien alleen door een reiziger van het huis ontmoet zijn. Zo breidt het zich ook steeds uit.
De wegwijzer, bij de wegkruising onder het huis, visualiseert dit netwerk heel direct. Bewoners van het huis kunnen hier hun wegwijsbordje aan toevoegen, zo krijgt het uitdijende netwerk een tastbare en zichtbare vorm.

Nature Access

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.