Ik woon direct aan een akker van 40 hectare, en met mij tientallen akkerburen. Ik ben blij dat boeren Tineke en Tom nooit gif gebruiken. Met mijn kunstenaarsbril op zie ik hun akker als een gigantisch, abstract schilderij: zeven grote penseelstreken, in vruchtwisseling. Ik zie hen als de schilders. En ik ben nieuwsgierig naar de schilders en hun penselen: de boeren  en landarbeiders, met hun schoffel, trekker, ploeg, eg, frees, zaaimachine, waterspuit, combines. Ik ben nieuwsgierig en bevraag de boeren, doe interviews. Ik leg het schilderij vast met foto’s en video, wisselend in perspectief van die van een kikker tot die van een adelaar.
Dit schilderij van 40 hectare heeft ook een steeds wisselend ‘patina’ dat verandert met het weer en het seizoen. Weer en seizoen, twee vaste onderdelen van de penseelstreek maar onderdelen waar de boer geen controle over heeft. Observeren, anticiperen en meebewegen is de kunst van het boerwezen.
Als de akker een schilderij is, dan heeft het ook een lijst. Een goede lijst versterkt het schilderij, leidt de blik. De lijst van dit akkerschilderij bestaat uit een vijftal Almeerse kavelwegen, uit een dubbele rij essen langs de zuidkant en een dubbele rij iepen met windmolens langs de noordkant, uit een architecturale huizenrij langs de westkant en een brede rechte betonnen boerderijweg aan de oostkant.
Deze lijst kun je wandelen, met een gemarkeerde route en routekaart. Halverwege de lijstwandeling kun je plaatsnemen op het akkerbankje, onder een akkerdicht. Voor de durfals is daar een Stoel op Stelten, gebouwd uit gechipt populierenhout uit Het Groot Almeers Stadsbos. Durf de tocht omhoog aan en je neemt het schilderij opeens vanuit een ander perspectief waar, als een scheidsrechter bij het tennis.
Als je iets post op je socials voeg je de hashtag #akkervliervelden toe, zo ‘bouw’ je mee aan de lijst. Natuurwaarnemingen bekijk je op waarnemingen.nl (zoek op Vliervelden), of je post er je eigen waarnemingen. Ook zo versterk je het schilderij, help je de blik te leiden.

400.000 vierkante meter land art
Ik waardeer de akker om wat ie is en ik boetseer er een beleefbaar verhaal omheen, een verhaal van een schilderij met een lijst, mijn Monument voor Tineke en Tom, mijn Ode voor het Boerwezen. Akker en beleefbaar verhaal samen zie ik als een landschapskunstwerk van 40 hectare verhaal. Dit land art project past goed in dé land art provincie van Nederland, Flevoland. Een bezoek is fantastisch te combineren met een bezoek aan De Groene Kathedraal van Martinus Boezem. Dat iconische werk ligt op anderhalve mooie fiets- of wandelkilometers bij ons vandaan, in ’s werelds grootste stadslandbouwwijk en vrije-architectuurhaven Almere Oosterwold. Koffie drink je bij Boerderij Uniek Leven of Odin Foodcafé.


Eerder: 10 september 2022, 13.30 uur, opening expositie Akker Vliervelden Als Schilderij, Goethelaan 163, Almere Oosterwold.

Contrabassist Egon Kracht begint. Daarna stel ik me twee vragen: wie is de schilder? En welke lijst kan er omheen? Mijn antwoorden blazen een land art werk van 400.000 m2 leven in. Een ode aan het Boerwezen – ieder zich verwondert over een zaadje dat kiemt, het mysterie van nieuw leven.
In en bij Odin Foodcafé hangt en staat mijn remix van de omgewaaide (7 februari 2020) Goudplevier Ciara Iep. Deze iep stond in ‘de lijst’ van het schilderij. Mijn interviews met boer Tom Saat (LinkedIn – 1332 woorden) en boer Daniël Schuylenburg (YouTube – 82 seconden) gaan online.
Eet de akker (bestel akkermeel) en wandel de lijst (rondwandeling om de akker (3,6 km – neem de paarse routebeschrijving mee). Na 1,8 kilometer kun je in de Stoel op Stelten plaatsnemen en als een tennisscheidsrechter de akker beschouwen.  Post je akkerfoto’s met #akkervliervelden en laat je akkerwaarnemingen achter op waarneming.nl (zoek op Vliervelden).

Beleef een land art werk van 400.000 m2 – Akker Vliervelden Als Schilderij.

“Bregman ziet de akker van 800 x 500 meter als een schilderij en hij stelt zich vragen als: wie is dan de schilder? Hoe mengt ie zijn verf, hoe hanteert ie de penseel? En welke lijst kan er omheen? Bregmans antwoorden komen tot stand in nauw contact met velen: boerin en boer, buren, bomen en bloemen, gewassen en vogels op de akker, de machines en de koeien in de stal.
Het woord expositie doet zijn werk tekort, het is een geheel van acties, gedachten, taal en objecten. Bregman noemt zijn werk een sociale sculptuur, de inbreng van publiek is essentieel. Publiek kan het schilderij eten, de lijst wandelen en de hashtag #akkervliervelden posten.”

Huidige foto: 7 september 2022