2016-11-17-10-14-38De onthulling van #JDCP vondt plaats op 4 november 2016. Jos Bregman dacht het idee uit, en maakte vervolgens de houten letters.

Geblindeerde koetsen
#JDCP zijn de initialen van Joan Derk van der Capellen tot den Pol – geboren in 1741, in Tiel. Deze Tielenaar hielp Nederland aan een democratie door zijn pamflet ‘Aan het volk van Nederland’ anoniem, massaal en tegelijktijdig te verspreiden. Hij gebruikte voor het eerst het medium boekdrukkunst als een politiek middel, door zijn pamflet in de nacht van 25 op 26 september 1781 vanuit geblindeerde koetsen op de pleinen van steden en dorpen door heel Nederland te gooien. Pas in 1891 werd bewezen dan Joan Derk de auteur van het pamflet. Zonder deze anonimiteit zouden de heersende machthebbers – de Oranjes -hem zeker in het gevang gegooid hebben. Onder zijn leiding werd Nederland in 1782 het tweede land in de wereld dat de net gevormde Verenigde Staten van Amerika erkende.

#verbindendleesteken
2016-11-17-10-06-32De hashtag verwijst naar het verbindend leesteken van de social media anno 2016, en de mogelijkheid om een boodschap anoniem, massaal en gelijktijdig te kunnen verspreiden. Ook nu kan degene die deze social media goed gebruikt grote politieke macht verwerven.

Zoelens eikenhout, CorTen staal en nfc chips
De houten leestekens zijn een meter hoog en gemaakt uit een duurzaam geoostte, eeuwenoude, lokale boom, waarin het leven duidelijk te zien is. Geschuurd en geolied maakt dat het werk warm, aanraakbaar en menselijk. #JDCP is gemaakt van tastbaar Zoelens eikenhout; geimplanteerde nfc-chips dragen onzichtbaar het verhaal van de kunstenaar en van Joan Derk in zich. Wie goed zoekt kan de chips met zijn telefoon (nfc aan) aflezen: tap and go!
#JDCP is gemonteerd op 20 mm CorTen staal. Eikenhout, lijnolie en CorTen staal zijn gekozen omdat het materialen zijn die verweren. Het ge-oliede hout wordt zwart, sommige minder harde delen zullen wegrotten. Het staal wordt roestkleurig. Op deze manier beschermt het materiaal zichzelf. Net als  democratie verandert het kunstwerk, maar zonder de essentie te verliezen. En net als democratie heeft het onderhoud nodig!

Democratie en de omstandigheden
Hoe democratie zich ontwikkeld is ook van de context afhankelijk. De context van de vijf leestekens buiten is anders dan van die van de # binnen. De eerste # die ik maakte paste uiteindelijk niet op het Corten Staal. Ik maakte een tweede #, uit een andere eik. De originele # uit de Zoelense eik is nog in mijn bezit en staat (in bruikleen) binnen in het gemeentehuis. De context binnen is heel anders, en het uiterlijk van deze # ziet er na even lange tijd heel anders uit.

Zwevende installatie
De haast zwevende installatie van hashtag en letters in de prachtige, groene omgeving van de raadszaal duiden op een transparante plek voor ontmoeting, interactie en debat; ze vormen een oproep en uitnodiging om met elkaar in gesprek te blijven. Anonimiteit, massaliteit en tegelijktijdigheid hebben in een democratie de ontmoeting en het gesprek, de rust en de natuur nodig als tegenwicht.

Zo is #JDCP ook de weerspiegeling van de tijdsgeest.

 

 

Meer beeldmateriaal:

Achter het viertal doppen met dit tekentje erop zit een nfc chip. Deze kun je aflezen met je telefoon (nfc aan): tap and go!

#JDCP-01

One comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.