VIERPLANKENBANK

VIERPLANKENBANK is een repetitief kunstwerk. VIERPLANKENBANK bestaat uit vier planken en acht schroeven. Ik maak VIERPLANKENBANK uit vers hout. Na de montage gaan de brede, dikke planken drogen. Het hout gaat werken, de loop van de jaarringen voorspellen hoe.  De planken trekken bol (of hol), zie de schets.

Naarmate het hout verder droogt, wordt VIERPLANKENBANK beter. De rugleuning monteer ik zo dat deze hol zal trekken en uw rug er nog beter in past. De zitting monteer ik zo dat deze bol trekt. Eventueel regewater loopt zo beter af.
De uiteinden van de planken monteer ik steeds met twee schroeven, de planken kunnen daardoor vrij werken en blijven heel. Een andere innovatie is dat ik gebruik maak van afstandsbussen bij de verbindingen. Ook de poten staan op afstandsbussen. Dit voorkomt ingesloten vocht en daarmee houtrot. Zelfs ons mooie populierenhout kan zo – bij juiste opstelling en onderhoud – oneindig lang buiten meegaan.

VIERPLANKENBANK manifesteert zich als talloze zitbare ‘vierplankenbanken’ bij mijn publiek, steeds uit een andere boom. VIERPLANKENBANK heeft een schuingeplaatste zitting en rugleuning. Dit zorgt voor zitcomfort. VIERPLANKENBANK is onderdeel van mijn sociale sculptuur BOOMBOM. Het oorspronkelijke idee voor deze bank kwam van Jan de Visser tijdens mijn performance De Ophemertse Paardenkastanje in 2012.

Jos Bregman aka Wdwrd – VIERPLANKENBANK.nlBOOMBOM.nl

One comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.