Slow Exploding Trees (‘Boombom’ in dutch) is a social sculpture by Jos Bregman a.k.a. Wdwrd. A tree from Het Groot Nederlands Stadsbos is harvested. Jos lets it explode into chipped samples into the hands and hearts of the audience. In this way, Jos morphs people, trees, origins and landscapes into a social sculpture.

The gallery below shows you one chipped example sample, ready to enlighten your interior.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude tekst – maar ook goed
Boombommetjes! Een recente en indrukwekkende is de Nuenense Aloysiushof Esdoorn. Op 28 mei heb ik de enorme stam gezaagd, 140 cm doorsnede.  Veel ijzer in de boom helaas. Het grootste deel van de stam is onbruikbaar. Met veel kettingslijpen toch drie schijven geoogst! Het hart van de schijf is 1912! Dat betekent dat de schijf 105 jaar Nuenen beslaat. En – nog een klapper – de jaarringen zijn, ondanks de zwamaantasting, heel mooi zichtbaar. Oftewel: plaats vlagspelden bij de corresponderende ringen en historische gebeurtenissen. Of maak er een geboortejaarkalender van. Ook de kleuren en contrasten zijn imponerend. Waar esdoorn normaal vrij egaal zandwit is, komen hier ook prachtige rode schakeringen voor. Perfect dus als decoratieve geschiedenisschijf aan de wand, geschiedenistafel om aan te zitten of markante geboortejaarkalender. Interesse in een van de drie schijven? Bekijk het prospectus. Of mail me.
Prospectus Grote Schijven Aloysiushof Zilveresdoorn
Ik heb ook genoeg hout voor de boombom: 20.000 kleine stukjes kunnen - gefaseerd - de wereld in. Dat kan met een minibommetje: een kistje met 10 gechipte stukjes die je naar 10 plekken in de wereld kunt sturen. Ze zijn rolkofferproof en ook makkelijk te verzenden. Verbind je vrienden of familie. Verbind oud-Nuenenaren in den vreemde. De gemeente kan ze - als stadspromotie - aan relaties meegeven. Winkels en musea kunnen ze als souvenir verkopen aan toeristen. Nu al interesse? Mail me!
Ik snap ook dat je alles eerst wilt ZIEN. Ik ga een expositie in Nuenen plannen.

Alles over Boombommetje Gaasterlandse Fijnspar
Alles over Boombommetje Nuenense Aloysiushof Esdoorn

Boombom – Slow Exploding Trees

Boom omgewaaid? Gaat de gemeente kappen en dreigt de versnipperaar? Bel of app me en we maken er een oogstfeest en ambachtsfestival van. Staat de boom dichtbij een school? Dan levert de boom educatief materiaal. Waar een wil is, is budget.

Laten we samen van zo’n potentieel snipperslachtoffer een ‘boombom’ van maken. Het resultaat is dat het hout teruggaat naar de om-/aan-/bij- wonenden! Beter, leuker, verbindend. Boombom, of – in goed Nederlands – Slow Exploding Trees – is een sampling performance van Jos Bregman.

Bregman maakt gebruikt van een techniek in de kunst die ‘sampling‘ heet. In de muziek is dit een bekend begrip: met allerlei samples, kleine stukjes muziek, afkomstig uit andere songs, maakt een sampler een nieuwe song. De hiphop is er groot mee geworden. Dit doen we ook met de boom: we ‘samplen’ de boom, en bouwen met alle samples een nieuwe boom: de boom leeft in stukjes verder op een crowd stage met een hashtag. En zoals samplen van muziek via computers gaat, zo sample ik de boom met ketting- en bandzaag, met handzaag en bijl.

Start kaartverkoop
Een boom waait om of moet om. De performance start. Koopt u een entreekaartje? Crowd fundt u uw wens? Dan belandt een stukje boom bij u in huis, wijkcentrum, schoolgebouw of buurthuis. Als blok of bank, beeld of plank; als dunne disk of massieve obelisk: als hut of huis of stut. Of wat u maar wenst.

Akte I: Houtbewerking
Jos realiseert alle wensen. Hij brengt een chip aan, nummert, brandmerkt en signeert. Zo’n chip is identiek aan die waarmee we onze huisdieren chippen. Het bevat een uniek nummer. Deze unieke nummers zet ik op zoveel mogelijk plekken online. Zo is de herkomst waar ook ter wereld, en hoe ver ook in de toekomst, te traceren. De informatie is de nieuwe – gesamplede, gecrowdstagede – boom

Akte II: Pop up expositie
Als alles klaar is, organiseert Jos een pop up expo, bij voorkeur op de plek waar de boom stond. Neem uw entreekaartje mee.

Akte III: Rekwisieten op een crowd stage

In uw huis krijgt uw stukje boom een nieuw publiek. Uw gasten stellen vragen. U vertelt uw verhaal over de boom en u geeft Jos’ performance  een vervolg. Uw rekwisiet staat op een crowd stage.

Heeft u een boom die omwaaide? Of om moet? Bel of app. Jos snoeit, oogst zonodig en laat hem exploderen.

Nota Bene:
Jeroen Heindijk citerend (buurthout.nl): “Er is wel één ding wat voorop moet staan en dat is dat de boom echt moet wijken en dus om moet! Daarvoor is er gekeken of er niet verplant, geknot of iets anders mogelijk is. Allemaal om te voorkomen dat slowexplodingtrees.com niet de oplossing wordt voor de boom die in de weg staat.


Infographic Slow Exploding Trees

One comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.