Hooggeëerd publiek,

Boombommetje! Een performance die u de verbindende kracht van bomen laat beleven. Ik gebruik “passieve” tracking&tracing. Iedereen met een stukje kan zijn of haar postcode of globale locatie doorgeven, en dan teken ik de exploded view van de boombom op de wereldkaart, verder en verder. Een krachtige explosie van verbinding en natuur. Het is een representatie van de nieuwe boomentiteit. Je vindt de exploded view van de esdoorn hier.

In de jaarringen van de gigantische stam van de Aloysiushof Esdoorn is een tijdperk vervat. Een tijdperk dat na de Eerste Wereldoorlog begint. 

1920, Nuenen: de slopershamer maakt een einde aan een oude boerderij. Een nieuwe school, Aloysiushof, opent haar deuren. De leraren planten een zilveresdoorn op het schoolplein. 
6 juni 2017, Nuenen: door harde windvlagen breekt een tak zo dik als een oliedrum uit de kroon. De gemeente besluit tot noodkap van de hele boom, nog de volgende dag.
7 juni 2017, Nuenen: een man van Kuijpers Boomrooierij zet hoog in de esdoorn de zaag in de eerste tak. Andere hoofdrollen: telekraan, snipperaar, jankende kettingzagen. Krakend hout. Zaagsel dwarrelt door de lucht. Af en toe een doffe klap. De grond trilt. Na honderdenvijf jaar geeft de boom zich gewonnen. De oogst:  heel veel snippers en gigantische stam van vijf meter lang, twee meter dik en negen ton zwaar. De boomrooier ziet er wat in en vervoert de stam met speciaal transport naar zijn werf. 

De tweede schijf. Foto: Nannie van den Eijnden.

28 mei, 2018, Son: de afkortkettingzaag gaat in de stam, Eindhovens Dagblad en Rond de Linde doen verslag. Nature Access International heeft de stam gekocht en wil er schijven van zagen, als basis voor een kunstproject: Boombom Aloysiushof Esdoorn – De verbindende kracht van bomen. De stam is ijzerverdacht: in de oorlog is vlakbij de boom gevochten, zo zat er Duits geschut in de toren van de Clemenskerk. Een man zet een grote, grote kettingzaag in de boom, voor een eerste schijf. Meteen ijzer, diep in de stam, onzichtbaar voor de metaaldetector. Toch doorzagen, de eerste schijf, 30 cm dik, schuift van de boom. Vervolgens vijlen, vijlen, de tweehonderd schakels van de enorme kettingzaag. De tweede poging, een schijf van 10 cm dik, weer ijzer, toch doorzagen, en de schijf glijdt uiteindelijk van de stam. En weer vijlen, vijlen. De derde schijf, 10 cm dik, maar weer komen we ijzer tegen, de zaag is ondanks het vele vijlen bot, toch lukt het uiteindelijk. 
Tot slot, aan de andere zijde van de stam zitten de takaanzetten van takken, zo groot als bomen. Hiervan zagen we nog kort stamhout  van zo’n 50, 60 cm doorsnede. 

IJzer, een spijker of kram. Foto: Nannie van den Eijnden.

U bent mijn publiek. Bouwt u mee aan de boombom uit deze Nuenense Aloysiushof Zilveresdoorn? Bijvoorbeeld een ‘slice’ uit een dikke tak, 5 mm dik. U krijgt hem vers van de zaag. En thuis voltrekt zich een mirakel: de dunne, dunne schijf vormt zich naar zijn natuur. Vaak gaat ie golven, in plaats van de scheur die je verwacht. Geregeld hou je een schaal over. Een soort mini Mount Fiji. Je kunt er wat fruit in kwijt, maar hij is ook heel mooi voor aan de muur. Puur natuur. U krijgt er een ijzerdraad met houten ‘stop’ bij; daarmee hangt u de schijf aan ieder haakje.

Andere gebruiksmogelijkheden zijn: een dikkere schijf, van vijf centimeter dik, zestig centimeter doorsnede, is mooi als het blad voor een salon- of bijzettafel. Of minibommetjes: een kistje met 10 gechipte stukjes die je naar 10 plekken in de wereld kunt meegeven of versturen. De stukjes zijn klein en licht, en rolkofferproof. Toch dragen ook de allerkleinste stukjes hetzelfde verhaal mee: dat van de Boombom Nuenense Aloysiushof Zilveresdoorn – de verbindende kracht van bomen. Verbind je vrienden of familie. Verbind oud-Nuenenaren in den vreemde. Gebruik ze voor stadspromotie en geef ze aan relaties mee. Winkels en musea kunnen ze als souvenir verkopen aan toeristen.

Wat is een boombom? Dat is een performance die u de verbindende kracht van bomen laat beleven.

Boombom Nuenense Aloysiushof Zilveresdoorn - topstukken uit deze stam zijn twee xxxl schijven uit de stam, zie de prospectus. Heeft u een stuk of stukje? Meld je postcode of globale locatie hier. Dat heet passieve track&trace.

Aloysioshof Exploded View

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.