Hooggeëerd publiek,

Boombommetje! Een performance die u de verbindende kracht van bomen laat beleven.

De altijd groene blauwspar staat rechts van het huis en is te zien door de bladerloze takken van de imposante beuk heen.

18  januari 2018, landgoed Teisterbant: een storm kondigt zich aan, harde winden trekken door de Betuwe, en op Teisterbant kraken de bomen, oude beuken, een plataan. Op Teisterbant groeit ook een blauwspar, al tachtig jaar lang, geplant door grootvader. De aankoopbon is er nog! De storm is hem teveel. De blauwspar bezwijkt.

De originele aankoopfactuur, gedateerd 17 november 1931. Hier staat de Latijnse naam: Abies pinosa. En dat heet in het Nederlands: Spaanse Zilverspar. Die overigens ook grijsblauw van kleur is.

U bent mijn publiek. Bouwt u mee aan de boombom uit deze blauwspar? Een slice uit de onderstam van 5 mm kost twee tientjes. U krijgt hem zo uit het water, zodat u hem thuis kunt zien drogen. En het mirakel voltrekt zich: de schijf vormt zich naar zijn natuur. Vaak gaat ie golven, in plaats van de scheur die je verwacht. Geregeld hou je een schaal over. Een Mount Fiji.

Inclusief het oog, daarmee hangt u de schijf aan ieder haakje. En met uw postcode teken ik de exploded view van deze boombom, zie onder.

Wat is een boombom? Dat is een performance die u de verbindende kracht van bomen laat beleven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.