Robinia (acacia)

robinia pseudoacacia
black locust
robinier
Robinie (Akazie)

Jean Robin
De naam Robinia is afgeleid van de Jean Robin (1550 – 1629), kruidenkenner in dienst van Hendrik IV en Lodewijk XIII, en zijn zoon Vespasien Robin, Acacia is afgeleid van het Griekse Akis, scherpe punt. Robiniahout heeft een duurzaamheid die vergelijkbaar is met die van tropisch hardhout en kan onverduurzaamd buiten toegepast worden.

Kasteel Doorwerth: 1579
In 1601 hebben de lijfartsen van koning Hendrik IV van Frankrijk, vader Jean en zoon Vespasien Robin, de naar hen vernoemde robinia in de tuin van het Louvre in Parijs geplant. Er schijnt in Nederland een oudere robinia te staan bij kasteel Doorwerth. De boom is geplant ter gelegenheid van het tot stand komen van de Unie van Utrecht op 23 januari 1579.

Lekkernij
Al in het verleden was robinia in Nederland bekend en gewaardeerd voor toepassingen als wielspaken, laddersporten, tanden van kamraderen, meubels, nagels en pinnen. In wijnstreken worden de jonge robiniatelgen ook gebruikt als wijnstok, vanwegen de grote duurzaamheid van het hout. De honingrijke robiniabloesems worden als lekkernij genuttigd: licht gebakken nadat zij door het meel zijn gehaald.

(Tekst en lino: Peter Fraanje. Lino: Karin de Rooy. Uit: Natuurlijk bouwen met hout.)

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.