onderdeel van boombom.nl - een sociale sculptuur

Beuk – koningin van het woud

Beuk – Lino Karin de Rooy
Rode Beuk Park Merwestein – najaar 2013

De beuk is de prachtigste woudboom. In de beuk wordt de mannelijke kracht van de eik verenigd met de vrouwelijke bevalligheid van de linde. De schoonste pracht spreidt de beuk ten toon in een beukenbos. Op de hoge, slanke stam met de zilvergrijze bast welft een dichte kroon. De beuk wordt vanwege het gracieuze en verfijnde voorkomen wel de koningin van het bos genoemd. De gladde huid, de zachte ‘haartooi’ en het fijne gebladerte dragen bij aan het vrouwelijke voorkomen. Andere bijnamen zijn ‘(Nahr)Mutter des Waldes’ of moeder van het woud. De gladde schors heeft door de eeuwen heen een rol gespeeld in allerlei liefdesverklaringen en tragedies. “   (Tekst en lino: Peter Fraanje en Karin de Rooy – Natuurlijk bouwen met hout.)

De kap van de Rode Beuk in Park Merwestein was onvermijdelijk: een zwam had de boom aangetast. Dat oogst van boom geschiedde op 21 januari 2014 – filmclip: zie de onder. De Rode Beuk uit 1834 was een beeldbepalende boom en een symbool voor natuur in de stad. De beuk maakt ook 24 oktober 1944 mee: “49 Typhoons voeren een aanval op Park Merwestein uit. De villa in het park, hoofdkwartier van de Duitsers, krijgt het zwaar te verduren. Raketten, bommen en kogels uit mitrailleurs slaan her en der in. De boom stond naast de villa.”

Kunstenaar Jos Bregman archiveerde het hout. Bregman liet de boom exploderen in vele wensen. Hij realiseerde deze houtwensen uit de dikke stam en takken, nummerde ze en verzamelde de postcodes waar de mensen van de wensen wonen. Zo bouwt Bregman een nieuwe boom, een nieuwe beuk van Park Merwestein. De Exploded View hieronder is een visualisatie van deze nieuwe boom.

 

.

2 comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.