Hooggeëerd publiek,

Mijn naam is Jos Bregman, kunstenaar met een bomenhart. Ik houd van de bomen die we kennen, de straat- en parkbomen om ons heen, onze meest nabije grote natuur. Ik heb de wens dat juist deze potentiële versnipperslachtoffers in onze eerste houtbehoeftes gaan voorzien.

Wat ik schep is geen gebouw of beeld, maar een performance cq. een proces. Ik maak ervoor gebruik van een creatief concept uit de muziek: sampling. Met zaag en bijl maak ik samples en collages van samples. Alle samples zijn voorzien van en verbonden via chips met unieke serie nummers. De verzameling serienummers vormen de nieuwe boomentiteit. 

Uit een bericht van de Maas en Waaler vernam ik onlangs de voorgenomen kap van de Boldershof 1880 Paardenkastanje: “De gemeente Druten is genoodzaakt om een kapvergunning aan te vragen voor een zieke monumentale boom. Het gaat om de kastanjeboom langs de Ambthuisstraat. Deze boom is rond 1880 geplant en al meer dan 12 jaar ziek. In het verleden is al een muur om deze boom gemetseld om hem te sparen. Maar dit heeft niet mogen helpen. De gemeente vervangt de boom door  een Rode Beuk. Helaas zal het nog een tijd duren voordat de nieuwe boom net zo groot is als de boom die gekapt moet worden.”

Als de boom definitief gekapt wordt, laten we er dan gezamenlijk iets moois van maken, een langzaam exploderende boomvoorstelling: slowexplodingtrees.com. Om van deze Boldershof Paardenkastanje zo’n voorstelling te maken, geef je je verhaal of houtwens door via de link die je ook in de linkerkolom ziet.

Jos Bregman – Nature Access International. Wat je zoal kunt wensen uit zo’n boom? Inspiratie haal je hier of uit mijn webshop

mede namens: Vincent van der Klok – Klok Groenprojecten

Als je een houtwens hebt en je wens mee naar huis neemt, teken ik je postcode in op deze kaart. Als er honderd mensen meedoen, komen op de exploded view dus honderd markers te staan. Dat is de ‘exploded view’ van de  Boldershof 1880 Paardenkastanje, en is een weergave van de nieuwe boomentiteit.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.