Pelgrimsreis Bulgarije – mei 2023 – dag 6

Pelgrimsreis Bulgarije – mei 2023 – dag 6

Nikolay heeft twinkelende ogen en lange haren in slierten zet een houten lul op tafel. Maak daar maar een foto van, want de jonkies in het ooievaarsnest zitten te hoog. Het is zijn onnavolgbare logica van aan vruchtbaarheid verwante zaken, geloof ik (foto). Maar voor Nikolay ontmoette ik nog Cornelis, op station Vidin, overstapstation aan de grens Bulgarije/Roemenië. Een lange kerel uit het Westland die nu in Roemenië in landbouwmachines handelt. Hij weet wel een adres voor me in Plovdiv, een of andere Canadese kerk. Hij schrijft het voor me op en bied me koffie aan, maar ik moet door, de trein naar Nikolay wacht.

Ik ben mijn fiets aan het beladen bij mijn uitstapstation Zverino. Vanaf hier nog 25 km fietsen. Ik stap uit als enige uit op een rudimentair perron, de belijning is wel net gedaan (foto). Het stationsgebouw is een plaatje (foto).Het superlieve barretje op het perron (foto) gaat net open, ik help barvrouw Rumiana met het uitklappen van de klep en dan raak ik in gesprek met Nikolay. Hij wijst me het ooievaarsnest met jongen. Hij vraagt waar ik vandaan kom – Niederlandski? Ah, Amsterdam! – en waar ik naar toe ga. Osenovlag? Da’s wel alleen maar omhoog. Hij kijkt bedenkelijk naar mijn vouwfiets (foto), maar wijst me overtuigd van een goede afloop de weg.

Mijn vouwfiets kent geen bergverzet, dus stoempend en regelmatig pauzerend leg ik de 550 meter hoogte verschil af. Ik kom Detelina tegen met wie ik op eenderde van de route bij een barretje een kruidenthee drink, verderop zit een smaragdhagedis op de weg, met felblauw en -groen (foto), en op tweederde lijkt een houten heilige (foto) me moed in te spreken. Deze heilige staat in de tuin van het klooster Sedemte Prestola, een verborgen juweeltje in ‘kloosterland’ Bulgarije. Na het klooster is er nog 7 km te gaan, het steilste stuk, ik neem nog een pauze en installeer nu mijn telefoon met fiets-app zodat ik de meters ‘eraf’ kan fietsen. Ik kom bezweet aan, neem een douche met koud water uit eigen bron en hang de vlag uit (foto).

Nature Access

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.