Ga je mee naar het ‘Peru van Europa’? – ca. 5 mei tot ca. 12 mei 2020

Ga je mee naar het ‘Peru van Europa’? – ca. 5 mei tot ca. 12 mei 2020

ca. 5 mei – ca. 12 mei 2020 – Bulgarije – data in overleg

Bij Peru denk je aan de kleurrijke oude Inca-cultuur. Maar zover hoef je niet te reizen om een oudere en even kleurrijke cultuur te leren kennen. De ‘Inca’s van Europa’ zijn de Thraciërs. Hun kleurrijke klederdrachten, festivals en rituelen zijn nog springlevend in Bulgarije. Wist je dat het oudste goud van de wereld is gemaakt door de Thraciërs? En oudste stad van Europa ligt bij het Bulgaarse stadje Provadia aan de Zwarte Zee. De zoutwinning daar begon 7500 jaar geleden. Kijk deze boeiende film en zet alles wat je ooit dacht over de Oudheid aan de kant: //youtu.be/wxjwMKqkeAM. Voor de Grieken en de Romeinen had je de Thraciërs! In Bulgarije en Roemenië liggen 6500 grafheuvels, waarvan er nog maar een fractie onderzocht is.

Ik ben kunstenaar en reis al 15 jaar door het land. Mijn eigen kunstproject is het Bulgarian Art House, daar zullen we ook enkele dagen verblijven. We ontmoeten verder een zigeunerfamilie temidden van de golvende wijngaarden van de uitgestrekte Thracische laagvlakte. En we gaan langs een imker in het ongerepte Karandilagebergte.

De Romeinen huurden de Thraciërs trouwens in als huurlingen voor het leger. Ze vochten 2000 jaar geleden ook in Nederland. Kom met me mee en maak kennis met de Thracische God Heros, de bewapende ruiter. De Thracische ruitergod Heros is de basis voor het Engelse woord hero, ofwel: held.

Als je meereist, ben ik de regisseur, daarvoor betaal je me 100 euro. Verder delen we de kosten. Reken op zo’n 200 – 300 euro voor auto, benzine, eten en af en toe een hotelletje. Goede kamers in de grote steden kosten zo’n 30 – 35 euro per nacht, op het platteland ongeveer de helft.

Eerst even kennismaken? Dat is wel zo fijn, ook voor mij: kom langs bij mijn atelier in de stadslandbouwwijk Almere Oosterwold. App of bel voor een afspraak, dat kan ook in het weekend.

bulgarianarthouse – a social installation – by Jos Bregman

 

Nature Access

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.