De Rode Walstede Beuk – Zo is het leven. We ontmoeten en nemen afscheid – Herinneringsschijf (XL) met uw geboortejaarring gemarkeerd – lees verder

De Rode Walstede Beuk – Zo is het leven. We ontmoeten en nemen afscheid – Herinneringsschijf (XL) met uw geboortejaarring gemarkeerd – lees verder

Foto: Robin Schut en Nienke en Nienke van Blijderveen

Hooggeëerd publiek, beste Tielenaar,

Zo is het leven. Alles verandert. We ontmoeten en nemen afscheid. Maar de boom, die grote, oude, hier om de hoek, die veranderde niet, werd hooguit nauwelijks waarneembaar steeds wat groter. De boom stond, staat en houdt de wacht. Tot nu. Zelfs deze, de machtige Rode Walstede Beuk is aangetast door een zwam en gevaarlijk geworden. Hij gaat binnenkort gekapt worden. Dat is even slikken. Dit soort oude monumentale bomen vormen altijd een ijkpunt in ieders geheugen. De plek zal nooit meer hetzelfde zijn.

Afscheid met kunst
Maar het verhaal is na de kap niet uit. We gaan de boom namelijk niet kappen, maar oogsten. En met de opbrengst, het hout, geef ik, Jos Bregman, kunstenaar, een kunstproject vorm. Samen met leerlingen van het Lingecollege maak ik een performance. Het Ophemertse Flora Nova kapt de boom. Zij schenken mij het hout dat ik voor het kunstproject nodig heb. Hulde!

Geboortejaar-wandschijven – €30
De eerste scène van de voorstelling, de proloog, is het zagen van vijftig dunne schijven uit de stam, van ongeveer een centimeter dik en 70 tot 100 cm doorsnede. In deze schijven zijn ongeveer honderdvijftig jaarringen te zien. De ring van uw geboortejaar zit er zeker bij! U kunt zo’n schijf kopen voor dertig euro, waarbij ik uw geboortejaarring markeer met uw naam. Aan de achterkant maak ik een haakje, de schijf is klaar om aan de muur te hangen. De schijf droogt bij u thuis, u beleeft de geur en de vormverandering terwijl u er naast zit. 

Vloer – €75
Geen plek aan de wand, maar wel op de vloer? Toe aan een bijzonder salontafeltje? Dan neemt u een dikke schijf, vijf centimeter, en zet ik er een onderstel onder. Dat kost vijfenzeventig euro. Met gemarkeerde geboortejaarring natuurlijk.

Steun
Met uw aankoop steunt u mijn kunstproject en kan ik verder met de leerlingen voor de resterende scènes. U maakt hoogwaardig gebruik van het hout mogelijk en houdt er een geschiedenisschijf voor wand of vloer aan over. U kunt een schijf bestellen door een mailtje te sturen naar jos@natureaccess.nl, of een appje naar 0655755014. Vermeld aantal en aard bijvoorbeeld: „1 dunne“ en/of „2 dikke“. Bestelt u er vijf tegelijk, dan betaalt u er vier. In Tiel tot in uw tuin bezorgd. Anders afhalen bij mijn werkplaats in Tiel.

 

Met vriendelijke groeten,

Jos Bregman – jos@natureaccess.nl – 0655755014

Voor een eerste indruk vindt u  hieronder enkele schijfvoorbeelden uit andere beuken

Nature Access

One comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.