Scène 30 – Tsarino

Publiek
Publiek kon ook eigen pelgrimsscėnes posten of vragen stellen. In Bulgarije bezocht ik mijn eigen kunst (dat kun jij ook: bulgarianarthouse.nl – huurloos, op uitnodiging of doe een residentie via tsarino.org) en bezocht dat van anderen. Ik dompelde me onder in een louterend pelgrimsbad in de hete bergbronnen van Mineralni Bani. De pelgrim geeft zich over aan de reis die gereisd wil worden, wegwijzers zijn ontmoetingen onderweg. Na de tocht hief ik de groep op. Hier vind je de scènes nog een keer. Als kunstenaar heb ik een eigen invulling gegeven aan de pelgrimstocht: ontmoetingen als wegwijzers. Ik schreef ook een tekst waarin ik alle ontmoetingen aan elkaar schrijf, die tekst vind je op deze pagina, onder de galerie met de scènes. Welke richting al die ontmoetingen me opstuurden? “Pelgrimeren kun je leren. Slaap in een jeugdherberg. Vraag naar de (voor)namen van de mensen die je ontmoet, noem je eigen naam.”

Pelgrimeren, op bedevaart gaan
Een mooi overzichtje van allerlei aspecten van pelgrimages vond ik hier: //www.aartswandelreizen.nl/wat-is-pelgrimeren. Deze site begint trouwens met: “Pelgrim, pilgrim, pellegrino, van het Latijnse peregrinus, dat betekent iemand die over de akkers loopt, een landloper, zeg maar.” We liepen ook over akkers en velden, maar gebruikten voor de lange afstanden de trein. In Bulgarije maakten we gebruik van een huurauto. Met de trein naar Bulgarije (kale vliegtijd: 2,5 uur) is echt een aanrader. Het inzichtelijkst is de Rail Planner App te downloaden. Daar zie je in grote lijnen alle verbindingen. Er is nu een treinverbinding met twee treinovernachtingen naar Sofia op de heenweg (44 uur) en met één treinovernachting (37 uur) op de terugweg. Dit gaat via Budapest. Ik zin doorgaans op een andere heen- dan terugreis. De volgende keer wil ik via Bari (Italië) proberen, daar heb je het veer naar Thessaloniki en dan ben je al bijna in Bulgarije.

Wandelstok
Onze laatste ontmoeting was met Lizanne en op de site waar zij voor werkt vond ik ook: //www.wandel.nl/routes/zelf-een-wandelstok-maken-uit-de-natuur-tips-en-regels/  Ik merk dat aan komen lopen met rugzak en zo’n wandelstok/pelgrimsstaf direct een ontwapenend effect heeft. Simon uit het publiek voegde zijn eigen pelgrimstochten toe: http://eensobereweg.blogspot.com/?m=1

Galerie
(gebruik ‘escape’ om terug te keren)

 

One comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.