Jos Bregman aka Wdwrd

“Met mijn werk bied ik je ademruimte. Ik vertel je een verhaal en breng je dichter bij de natuur. Je ervaart de ruimte om stil te staan bij het leven van alledag. Je legt je hand op het hout en via de tast keer je terug in je lijf. Mijn objecten zijn geen dingen of producten, het zijn reizen door ruimte en tijd.

Waar staat Wdwrd voor?
Het korte antwoord: Wdwrd is een onomatopee van het geluid van de Europese handzaag. De zaag is Bregmans belangrijkste sampling tool. Een langer antwoord: Bregman richtte in 1996 zijn Nederlandse bedrijf WOODWORD op, met twee poten: dingen maken van hout (WOOD) en teksten schrijven (WORD). Sinds 2000 zijn de twee delen samen één: de woorden staan in dienst van het vertellen van verhalen over hout als deel van een boom, over bomen als deel van de natuur. ‘Op het moment dat ik van WOOD en WORD een samenhangend geheel wist te maken, realiseerde ik me dat ik een kunstenaar was, WDWRD. In mijn kunst schep ik samenhang. Ik zet losse stukjes in een verband, ik plaats delen in een geheel. Zoals ook in de natuur alles onlosmakelijk met elkaar is verbonden.’

Hoe ben ik hiertoe gekomen?
Als jongen van veertien zaagde ik uit een groot stuk grenen twee windmolenwieken. Ik stond twee weken ‘s avonds in de geur van vers grenen. Heerlijk. Na mijn afstuderen en mijn eerste werkervaring kreeg ik Pfeifer, dacht tijdens mijn herstel zes maanden na en stelde me de vraag: hoe wil ik eigenlijk oud worden? Toen dacht ik: met de geur van hout. Elke dag hout ruiken, dat leek me wel tof. En dat lukt aardig.

Nature Access

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.