Nature Access Performance – De Balkan Route – 16 – 31 oktober – Kunst en Landbouw

Nature Access Performance – De Balkan Route – 16 – 31 oktober – Kunst en Landbouw

Geachte Nature Accessees,

Hooggeëerd publiek!

Welkom bij mijn voorstelling: De Balkan Route. De voorstelling, de eerste scene, begint morgen, dinsdag 16 oktober. Het is een reis, van Nederland naar Bulgarije, en weer terug. Van mijn eigen notengaard neem ik noten mee, en biedt ze aan, om te planten. Van de boom uit mijn tuin neem ik naambordjes mee, en biedt ze aan.

Voorstelling
Onderzoek ‘Europa’ met me. Deel je interesse voor landbouw en voedsel. Ervaar mijn kunst en avontuur. Ik reis en elke dag ontstaat een scène. Of meerdere. Of er ontstaan entr’acts. Van elke scène, elke entr’act maak ik een impressie. Ik post deze op mijn Instagram-account (instagram.com/wdwrdz), en op mijn Blog-pagina: natureaccess.nl/blog. Als je een post bekijkt, ben je mijn publiek. Als je reageert, is de voorstelling interactief. En vast een vraag: als je een toffe boerderij weet langs de route, dan hoor ik het graag.

De Balkan Route
Waar gaat mijn voorstelling over? Het gaat over Europa, het is een Europese roadtrip van 14 dagen, de Balkan Route. Een route die wegens migratie zoveel in het nieuws is. Ik creëer ook een route, een spoor, een spoor van verbinding. Ik gebruik kunst en landbouw om mensen te verbinden.

Vruchtbare aarde
Om de aarde vruchtbaar te maken of te houden heb je compost nodig. Compost maak je van plantenresten, ofwel resten waarin CO2 uit de lucht zit. Met compost brengt de boer het organische stofgehalte in de grond omhoog. Zo wordt de grond vruchtbaarder. Zo houdt de grond meer water vast. Goede landbouw brengt de organische stofgehalte in de bodem omhoog tot wel 8%. Onder de 2% is grond onvruchtbaar. Goede landbouw kan met compost onvruchtbare grond weer vruchtbaar maken. Goede landbouw kan alleen bestaan als mensen het bedrijven, als mensen de aarde tot cultuur brengen, als mensen zich met hetgeen de aarde voortbrengt voeden. Die mensen wil ik verbinden, langs Europese grenzen.

Vijf etappes
Ik reis in vijf etappes van Nederland naar Bulgarije en bouw een spoor. Een spoor waarover een trein van kunst en landbouw rijdt. Het zal geregeld ook een spoor door de tijd, door de geschiedenis zijn.

Zo voel ik – net als de Romeinen 2000 jaar eerder – het thermale water op mijn huid in de Kaiser Friedrich Thermen in Wiesbaden (D). Een bad om gelouterd de reis te aanvaarden. Ik rij nog iets verder en slaap tussen de beboste heuvels in mijn tent in het Lautertal (ten noorden van Heidelberg (D)). Waar zit hier dé boerderij? Is het misschien de Eichwaldhof? Wie wonen daar? Welke rol speelt de kunst in hun bedrijf? De eerste etappe zit er dan op.

Ik bezoek vervolgens een oude buur in Bad Endorf (D). Zij woont met man en kinderen in een Duits ecodorp. En ze hebben een Bulgaars gezin als buren. Wat zijn hun verhalen? En waar is dé boerderij in hun buurt? De tweede etappe.

De derde etappe is naar Zagreb, Kroatië. Kroatië is ook het geboorteland van de grondlegger van de biologisch dynamische landbouw, Rudolf Steiner. Deze vorm van landbouw gebruikt veel compost. In Zagreb ontmoet ik Georgi, mijn vriend de Bulgaarse berggids, die daar de liefde van zijn leven vond. Hij helpt me hier dé boerderij te vinden.

De vierde etappe is naar Servie. Ik val met de geur van hooi in slaap, op de biodynamische pioniersboerderij van Bou en Viv. Zij heetten mij van harte welkom, op mijn mailverzoek om kunst te maken in ruil voor een overnachting. Is hun boerderij dé boerderij op mijn route? Vanuit hun boerderij op een uur van Belgrado vertrek ik voor de vijfde etappe naar Sofia, hoofdstad van Bulgarije.

Bulgarije
In Bulgarije reis ik langs imkers, rozentelers, designers en kunstenaars. En langs mijn ‘European Crowd Art Event, check: bulgarianarthouse.nl. Ook ga ik op zoek naar de enige biologisch dynamische boerderij die het land rijk moet zijn. Na vijf Bulgarije dagen aanvaard ik het spoor terug, langs dezelfde plekken, om af te maken wat nog niet af was, om te vinden wat nog niet gevonden was.

Elke dag ontstaan er scènes. Met entr’acts. Van elke scene maak ik een impressie. En ik post ze op mijn Instagram-account (instagram.com/wdwrdz), en op mijn blog-pagina: natureaccess.nl/blog. Ik hoop dat je meekijkt.

Met vriendelijke groet,

Jos Bregman
natureaccess.nl
bel of app +31655755014

PS Hier nog wat achtergrond bij bio-landbouw in Bulgarije en Europa: 
//www.biojournaal.nl/article/7030578/bulgaarse-bio-teelt-in-de-lift/
//www.biojournaal.nl/article/9030780/2016-meer-dan-295-000-europese-bio-producenten/

 

Nature Access

2 comments

  1. Margarita says:

    Hey Jos, that’s a familiair site! Do I have to respond in English? Anyway good luck on your roadtrip or better as said in Bahassa Ind.: Hati hati (meaning : be careful, watch your heart)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.