Vervulling

‘De geur alleen al roept iets bijzonders op, een soort gevoel van vervulling.’

‘Iedere keer ben ik weer vol verwondering als de mannen van de houtzagerij net een boomstam in plakken hebben gezaagd’, zegt Jos. ‘De geur alleen al roept iets bijzonders op, een soort gevoel van vervulling. En je kunt eindeloos kijken naar de vormen en kleuren van een boomschijf. Je ziet grillige nerfpatronen waar een tak of een beschadiging heeft gezeten; brede en smalle nerven; barsten en vlekken. Een bepaalde schimmel kan een schitterende tekening van zwarte lijnen opleveren. En elke boom vertelt een verhaal. Zo waaide 17 november 2008 op Landgoed Soelen een eik om van zeker 300 jaar oud. Als je naar een schijf van die boom kijkt, zie je een dwarsdoorsnede van een wezen dat drie eeuwen lang heeft geleefd – 300 jaar gestolde tijd. Magisch vind ik dat. Die boom stond er al toen Napoleon werd geboren!’

Nature Access

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.