De verspreidingskaart van de 17 Iepen

Almeers kunstenaar Jos Bregman onthult zaterdag 15 april 2023 om 16.00 uur aan het eind van de Goudplevierweg in Almere een ode aan 17 iepen. Vorig jaar oogste hij de 17 iepen, die plaats moesten maken voor de aansluiting van de Goudplevierweg op de Hippias van Elisweg. Hij plant nu een landmark terug, een stuk boom, als ode aan de iepen die er groeiden. “Dit is radicaal ecologische kunst: dit is bedoeld om compost te worden, vruchtbare aarde. Daarvoor zorgen schimmels, pissenbedden en eindeloos veel meer beestjes. Het is dus ook een biodiversiteitshotel.” 

De iepen waren onderdeel van de vijf kilometer lange, monumentale dubbele iepenlaan langs de Goudplevier- en Paradijsvogelweg. Bregman: “Het moet wel de langste van Nederland zijn. In de loop van de tijd, na talrijke stormen en tal van nieuwe stadsontwikkelingen zijn er – soms grote – gaten in de laan gevallen. De plek waar de bomen geënt zijn blijkt zwak. Maar de oorspronkelijke grandeur is nog op allerlei plekken te zien. Mijn landmark is ook een eerbetoon aan de stadsplanners van toen en de boombeheerders van de afgelopen veertig jaar.” 

De 17 iepen samplede Bregman met een mobiele zaag tot de balken, planken, schijven en stammen die zijn publiek in Oosterwold wenste voor hun tuinen en huizen. Bregman: “De verzamelde creativiteit van mijn publiek is groter dan het mijne! Maar in ieder sample zit een ID chip waarin ik de herkomst van het hout progammeer.” Zo blijven de samples verbonden met de plek waar de bomen groeiden. Ook het landmark heeft een chip, dat de verbinding legt met Het Groot Almeers Stadsbos.  Bregman: “Ik geef al het groen in Almere een naam: Het Groot Almeers Stadsbos. Als je oogst moet je ook zorgen voor het geheel, dat het groeit en biodiverser wordt. Ook mijn landmark helpt een beetje. En zodra het stuk boom aarde is geworden, vis je de chip ertussenuit, en plakt hem in het plakboek. Handig voor de geschiedschrijving.”

Met alle sample-bezitters maken we een levend, bewegend geheel. Het beweegt heel langzaam, het gaat met u mee de wereld in, of u geeft het weer door, al verhalen verzamelend. Van dit sample draagt u de herinnering nog heel lang met zich mee. Het kan zelfs een erfstuk worden, zodat ‘het bijenvolk’ zich niet alleen over de wereld, maar ook ver in de tijd verbreidt. Het leeft, het beweegt, heel langzaam raken tijden en ruimtes verbonden. Dit is de verspreidingskaart van de 17 Iepen. Heeft u een stukje maar staat uw postcode er niet bij? Of wilt u delen waar uw stukje zich momenteel bevindt, en hoe het in uw handen terechtgekomen is? Ik hoor het graag, mail me op jos@natureaccess.nl

Bregman beoogt de vijf kilometer lange laan deze zomer met een drone in beeld te brengen. Alleen uit de lucht kun je omvang de laan goed bevatten. De chips van Bregman zijn uit te lezen met een telefoon en een nfc reader app.

De oogst van de iepen en het landmark zijn onderdeel van Bregman’s performance Het Groot Nederlands Stadsbos