Coalitieaccoord Rutte-4: “We betrekken de creatieve industrie bij grote maatschappelijke opgaven.” 

Coalitieaccoord Rutte-4: “We betrekken de creatieve industrie bij grote maatschappelijke opgaven.” 

Geachte ministers Adema en Van der Wal,
 
kunt u ook kunstenaars bij u aan tafel vragen? Er liggen tal van grote maatschappelijke opgaven, de landbouw is er een. Nodig ons uit, u lost een belofte uit het coalitieaccoord in.
Een echt perspectief voor boer/inn/en lijkt nog ver weg. Kunstenaars hebben veel kwaliteiten die nodig zijn om zo’n perspectief te helpen schetsen. We zijn professionals die verbanden zien waar niemand anders die ziet. We zijn gewend …

…. om mensen of zaken op een voetstuk te zetten. We zijn gewend om te gaan met publiek.
Wij zien dat Nederland snakt naar verbinding, naar heelheid. Wij zien het hele land, alle grond, lucht en water, als een geheel. We verwonderen ons over een zaadje dat kiemt en over nieuw leven dat geboren wordt. Open staan voor die ervaring verbindt je met het boerwezen, een woord dat je taalkundig kunt vergelijken met  woorden als bankwezen of hotelwezen.
Het boerwezen verbindt ons met de eerste landbouwers van 10.000 jaar geleden. Het boerwezen verwijst naar onze wortels, naar de heelheid die we nu nodig hebben. Vanuit het boerwezen kunnen we de nieuwe wegen vinden uit alle met de natuur verbonden crises.
Nodig kunstenaars uit met de vraag: welk perspectief kunnen we de boer/inn/en bieden? En hoe kunnen we het publiek bedienen? Nodig ons uit een perspectief te schetsen voor boer/in en publiek. Met een schilderij, een voorstelling of installatie, met een performance of een gedicht, met een ritueel of een land art werk, een muziekstuk of een rap. Elk werk is een eerbetoon aan het boerwezen. Maak budget vrij en we gaan in den lande aan het werk, kunstenaars zijn net zo verspreid als de boer/in. Je vindt ze in afgelegen gebieden. We zoeken elkaar op, laten ons inspireren en gaan aan de slag. En doen verslag: aan de boer/in, aan elkaar, aan het publiek, aan de overheid.
 
Kunstenaars zijn gewend zich te verwonderen over al het schone. Ze kunnen zich laten inspireren door de boer/in en publiek. We zijn toe aan nieuwe keuzes: welke verschijningsvormen van het boerwezen waarderen we, welke nieuwe hebben we nodig? Het maken van die keuzes begint bij het begin: we staan stil bij de verwondering over het nieuwe leven.
 
Jos Bregman – kunstenaar – Almere – mijn ode aan het boerwezen: deakkeralsschilderij.nl
 
Mede-ondertekend door:
Erik Hofstra – namens BOK: Beroeps Organisatie Kunstenaars – boknet.nl
Marijke Bolt – beeldhouwer – Almere
Gilbert Sweep – boer – Etten-Leur
Wanda Entjes – keramist – Almere
Jan Huijgen – boer en filsoof – Bunschoten
Bob Venus – kunstenaar – Bunschoten
Claudy Jongstra – kunstenaar – Húns
Merlijn Twaalfhoven – componist – Amsterdam
Fransje Smit – beeldend kunstenaar – Wageningen
Willy Bergsma – community art kunstenaar – Leeuwarden
Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter: “Juist kunstenaars kunnen bijdragen aan een levende landbouwcultuur. Landbouw lijkt een hoofdpijndossier, maar het is juist de bron van oplossingen. Om de samenleving daarin mee te nemen is verbeeldingskracht nodig.”
Nature Access

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.