De Nuenense Aloysiushof Zilveresdoorn – Zo is het leven. We ontmoeten en nemen afscheid – Herinneringsschijf (XL) met uw geboortejaarring gemarkeerd – lees verder

De Nuenense Aloysiushof Zilveresdoorn – Zo is het leven. We ontmoeten en nemen afscheid – Herinneringsschijf (XL) met uw geboortejaarring gemarkeerd – lees verder

Hooggeëerd publiek, beste Nuenenaar,

Zo is het leven. Alles verandert. We ontmoeten en nemen afscheid. Maar de boom, die grote, oude, hier om de hoek, die veranderde niet, werd hooguit nauwelijks waarneembaar steeds wat groter. De boom stond, staat en houdt de wacht. Tot nu. Zelfs deze, de machtige Aloysiushof Zilveresdoorn bleek aangetast door een zwam en gevaarlijk geworden. Grote stammen vielen onverwacht uit de lucht. Noodkap volgde snel. Dat is slikken. Dit soort oude monumentale bomen vormen altijd een ijkpunt in ieders geheugen. De plek zal nooit meer hetzelfde zijn.

 

Afscheid met kunst
Maar het verhaal is na de kap niet uit. We gaan de geschiedenis namelijk herschrijven, de boom is namelijk niet gekapt, maar geoogst. Ik ga hem in grote of kleine stukjes verspreiden over de wereld. Zo stond mijn plan in het ED:

“NUENEN – De beeldbepalende esdoorn aan de Aloysiushof in Nuenen werd vorig jaar gerooid. De boom werd in 1920 geplant. Kunstenaar Jos Bregman van Nature Access kocht de stam van de geliefde Nuenense esdoorn voor een kunstproject. Hij zaagt er twintigduizend stukjes van, labelt ze en voorziet ze van een chip. Ze gaan daarna de wereld over. Als souvenir met Van Gogh-toeristen mee naar huis, met Nuenenaren mee op reis of als relatiegeschenk van Nuenense bedrijven of de gemeente.” Hier het hele artikel: //www.ed.nl/nuenen/105-jaar-oude-esdoorn-uit-nuenen-gaat-in-20-000-unieke-stukjes-de-wereld-over~a0b3dca0/

Geboortejaar-wandschijven – €30
De eerste scène van de voorstelling, de proloog, is het zagen van vijftig dunne schijven uit de stam, van ongeveer een centimeter dik en 70 tot 100 cm doorsnede. In deze schijven zijn ongeveer negentig jaarringen te zien. De ring van uw geboortejaar zit er vast bij! U kunt zo’n schijf kopen voor dertig euro, waarbij ik uw geboortejaarring markeer met uw naam. Aan de achterkant maak ik een haakje, de schijf is klaar om aan de muur te hangen.

Vloer – €75
Geen plek aan de wand, maar wel op de vloer? Toe aan een bijzonder salontafeltje? Dan neemt u een dikke schijf, vijf centimeter, en zet ik er een onderstel onder. Dat kost vijfenzeventig euro. Ook met gemarkeerde geboortejaarring natuurlijk.

Steun
Met uw aankoop helpt u U kunt een schijf bestellen door een mailtje te sturen naar jos@natureaccess.nl, of een appje naar 0655755014. Vermeld aantal en aard bijvoorbeeld: „1 dunne“ en/of „2 dikke“. Bestelt u er vijf tegelijk, dan betaalt u er vier. In Nuenen op een vaste dag ‘tot in uw tuin’ bezorgd. Anders afhalen bij mijn werkplaats in Tiel.

Met vriendelijke groeten,

Jos Bregman – jos@natureaccess.nl – 0655755014

Voor een eerste indruk vindt u  hieronder enkele schijfvoorbeelden uit andere beuken

Nature Access

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.