De onthulling van #JDCP vondt plaats op 4 november 2016. Jos Bregman dacht het idee uit, en maakte vervolgens de houten letters.

#JDCP zijn de initialen van Joan Derk van der Capellen tot den Pol – geboren in 1741, in Tiel. Deze Tielenaar hielp Nederland aan een democratie door zijn pamflet ‘Aan het volk van Nederland’ anoniem, massaal en tegelijktijdig te verspreiden. Hij gebruikte voor het eerst het medium boekdrukkunst als een politiek middel, door zijn pamflet in de nacht van 25 op 26 september 1781 vanuit geblindeerde koetsen op de pleinen van steden en dorpen door heel Nederland te gooien. Pas in 1891 werd bewezen dan Joan Derk de auteur van het pamflet. Zonder deze anonimiteit zouden de heersende machthebbers – de Oranjes -hem zeker in het gevang gegooid hebben. Onder zijn leiding werd Nederland in 1782 het tweede land in de wereld dat de net gevormde Verenigde Staten van Amerika erkende.

De hashtag verwijst naar het verbindend leesteken van de social media anno 2016, en de mogelijkheid om een boodschap anoniem, massaal en gelijktijdig te kunnen verspreiden. Ook nu kan degene die deze social media goed gebruikt grote politieke macht verwerven.

De houten leestekens zijn een meter hoog en gemaakt uit een duurzaam geoostte, eeuwenoude, lokale boom, waarin het leven duidelijk te zien is. Geschuurd en geolied maakt dat het werk warm, aanraakbaar en menselijk. #JDCP is gemaakt van tastbaar Zoelens eikenhout; geimplanteerde nfc-chips dragen onzichtbaar het verhaal van de kunstenaar en van Joan Derk in zich.

#JDCP is gemonteerd op 20 mm CorTen staal. Eikenhout, lijnolie en CorTen staal zijn gekozen omdat het materialen zijn die verweren. Het ge-oliede hout wordt zwart, het staal wordt roestkleurig. Op deze manier beschermt het materiaal zichzelf. Net als  democratie verandert het zonder de essentie te verliezen. En net als democratie heeft het onderhoud nodig.

De haast zwevende installatie van hashtag en letters in de prachtige, groene omgeving van de raadszaal duiden op een transparante plek voor ontmoeting, interactie en debat; ze vormen een oproep en uitnodiging om met elkaar in gesprek te blijven. Anonimiteit, massaliteit en tegelijktijdigheid hebben in een democratie de ontmoeting en het gesprek, de rust en de natuur nodig als tegenwicht.

Zo is #JDCP ook de weerspiegeling van de tijdsgeest.

 

2016-11-17-10-14-38

2016-11-17-10-06-32

#JDCP-01

One comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.